آریان رضائی، سرپرست گروه مونو/شورایی، با همکاری سایت تیوال وگروه ژیوار برنامه ای را با عنوان «یک سفر یک تئاتر» برگزار کرد. در سایت تیوال نحوه برگزاری این برنامه چنین تشریح شده است:
پس از برگزاری موفق شش برنامه از سری برنامههای “یک سفر یک کتاب” این بار به سراغ تیاتر رفته و نخستین برنامه “یک سفر یک تیاتر” را روز جمعه برگزار نمودیم. مقصدمان شهری در نزدیکی کاشان بود به نام ابوزیدآباد که کاروانسرای شاه عباسی و چند بنای تاریخی دیگر را در خود جای دادهاست. پس از صرف صبحانه در مسیر و ارائه توضیحاتی مختصر در مورد برنامه توسط آقای آریان رضایی، حدود ساعت ۱۱:۰۰ به کاروانسرا رسیدیم. بازدید کوتاهی از مکان کردیم و آماده شدیم تا بخش اول برنامه را در کویر اجرا نماییم. پس از طی حدود بیست دقیقه به رملهای اطراف شهر نزدیک شدیم و با پای پیاده به سمت داخل رملها رهسپار شدیم. اندکی بعد به محوطهای باز رسیدیم و حلقهای تشکیل دادیم تا به بازیهایی که آریان عزیز تدارک دیده بود بپردازیم. دو بازی انجام شد که هرکدام جذابیتهای خود را داشت و مورد توجه همسفران عزیز قرار گرفت. سپس به سمت کاروانسرا برگشتیم و آماده صرف نهار شدیم. پس از نهار به تماشای نمایش شورایی “رابطه” نشستیم که با صدای “فرزاد! فرزاد!” خانم پرنیان گودرزی (بازیگر نمایش) آغاز شد. در جریان نمایش شاهد مشارکت خوب از سوی همسفران بودیم و تجربه جالبی رقم زده شد. سپس چای نوشیدیم و همزمان دو بازی دیگر را آغاز کردیم که رضایت و شادی همسفران را به همراه داشت. حدود ساعت ۱۷ کاروانسرا را به سمت تهران ترک گفتیم و قبل از ساعت ۲۲ در میدان ونک بودیم.
همچنین سایت تیوال برای آشنا کردن همسفران با این نوع تئاتر و مقصد سفر اطلاعات مفیدی را نیز به شکل زیر ارائه داده است:
جوکر کیست؟
جوکر یک اصطلاح در تئاتر شورایی است و به کسی گفته میشود که هدایتگر اجرا و اینجا آیینِ سفر است و قرار است در این سفر همراهِ شما باشد. جوکر بازیهای نمایشی جذابی را طراحی کرده است که از همان آغاز راه به آن میپردازیم. مجموعهای از بازیهای نمایشی که جنبه آموزشی – تفریحی دارند و در فرایندی نمایشی تجربه میشوند. همه ما با تسهیلگری جوکر و از طریق این بازیها با هم دیگر آشنا میشویم و در طول مسیر هر جا که سکنا گزیدیم یا نگزیدیم، حتی در وسیله نقلیه با تکنیکهای تئاتر شورایی آشنا میشویم و به گونهای غیر مرسوم به تئاتر می پردازیم.
این سفر گفتوگویی جمعی و نمایشی همچون آیینهای کهن است در جهت یادگیری از هم و لذت تفریح.
و اما جوکر در کاروانسرا قرار است با اجرای یک نمایش شما را سورپرایز کند!
مونو/شورایی شیوهای است که در آن تک گویی (مونولوگ) به وسیلهی تکنیکهای تئاتر شورایی اجرا خواهد شد. تئاتر شورایی روشی مردمی برای دموکراتیزه کردن روابط اجتماعی است و ما تک گویی را برگزیدیم چرا که در آن دیالوگ، پدیدهای سرکوب شده است و تئاتر شورایی به سرکوبگر و سرکوب شده میپردازد. چگونه میتوان تسهیلگرِ رابطهای شد که یک طرف آن خاموش است؟ بارزترین موضوعی که ما در یک اجرای مونو/شورایی به آن میپردازیم رابطه است. یک گام به عقبتر میرویم، پیش از دیالوگ و آن تک گویی است. این میتواند همان وجه تمایز بین مونو/شورایی با حالت معمول تئاتر شورایی نیز باشد و از این حیث آگوستوبوال (بانی تئاتر شورایی در دنیا) دست فعالان این شیوه را در خلق و ابتکار عمل و تغییر و دگرگون کردن حتی تکنیکها به نسبت شرایط اجتماعی و…بازگذاشته است. مسئلهی تئاتری که ماکارمیکنیمهمان تئاتراجتماعی ومردمیِ آگوستوبوال _ تئاترشورایی _ است که به شکلی غیرمستقیم و در قالب فرم تلاش میکند مردم را از انفعال خارج کرده و هدفش توانمندسازی اقشار مختلف جامعه است.
ابوزیدآبادجزیی از شهرستان آران و بیدگل استان اصفهان است. مردم این ناحیه به گویش بیذوی که یکی از گویشها در شاخه زبانهای ایران مرکزی است صحبت میکنند.
نام ابوزیدآباد در زبان محلی، بیذُوُی است و مردم کاشان و فارسی زبانان اطراف، آن را بوزآباد مینامند. بوز در زبان دری زرتشتیان یزد به معنی بوی است. در نتیجه بیذوی به معنی بوی آباداست. درنوشتههای جغرافیایی کهن نامی ازابوزیدآبادبرده نشده است،امااهالی قدمت آنرا حدود ۹۰۰ سال میدانند. وجود قلعهها گویای همین قدمت است.
از آثار تاریخی ابوزیدآباد میتوان به قلعه کرشاهی، قلعه سردار، کاروانسرا و قلعه گرماب، قلعه و کاروانسرای سفیدآب اشاره کرد. کاروانسرای شاه عباسی ابوزیدآباد به علت قرار داشتن بر راههای اصلی کاشان – یزد از یک طرف و اصفهان از طرفی دیگر در گذشته دارای اهمیت بسیار زیادی بوده است. کاروانسرای ابوزیدآباد با پلانی چهار ایوانی و با بیشتر از چهار قرن قدمت، مربوط به دوران صفوی است. خانههای تاریخی ابوزیدآباد یکی از منابع با ارزش معماری ایرانی هستند که در بافت این روستا و در میان تغییرات بسیار آن در طی سالهای اخیر و در کنار ساختمانهایی جدید هنوز رنگ و بویی از هویت غنی این شهر را نشان میدهد. از مهمترین خانههای تاریخی ابوزیدآباد میتوان به خانههای مرتضوی، بیغمی، غلامی، باقری،فتاحی، سرافرازی، بی بی جانی اشاره کرد.
******
با سپاس از آریان رضایی عزیز برای ارسال این خبر و با آرزوی تجربه های موفق دیگر برای ایشان و تئاتر مونو/شورایی در ایران